Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Hajtogatott-leveles töpörtyűs pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 2 evőkanál fehérbor
  • 35 dkg töpörtyű (darálva)
  • 15 dkg vaj
  • 2 teáskanál só (ízlés szerint lehet több is)
  • bors
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor

Kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítése

A langyos-cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

Egy tálba szitáljuk a lisztet és elkeverjük benne a sót és borsot, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Ekkor hozzáadjuk a tejfölt, bort és az élesztős tejet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és kb 10 percig dagasztjuk.

A tésztát vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt és feltekerjük, mint a bejglit. Sodrófával kissé ellapítjuk, majd egymásra hajtogatjuk a tészta széleit, mintha egy könyvet csuknánk be. Letakarva 30 percig kelesztjük.

A nyújtást és pihentetést még kétszer megismételjük, közte pedig 30 percet pihentetjük. Összesen háromszor hajtogatjuk és pihentetjük.

Végül a kész tésztát 2 cm vastagra kinyújtjuk, a tetejét éles késsel berácsozzuk és tetszőleges méretű szaggatóval kiszúrjuk. A kész pogácsákat a tenyerünk között kissé megsodorjuk.

A kiszaggatott pogácsákat egy sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk, egymástól távolabb. A tojást enyhén felverjük és lekenjük vele a pogácsák tetejét, vigyázva, hogy az oldalára ne folyjon le, különben nem emelkednem keg szépen. 30 percig pihentetjük a pogácsákat a tepsiben.

A sütőt 180 fokra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben kb 15-20 percig sütjük. A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert kiszárad és kemény lesz.

Tálaláskor egy finom leves kísérőjeként is kínálhatjuk.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/hajtogatott-leveles-toportyus-pogacsa/