Elkészítése
Az élesztőt egy teáskanál cukorral és 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a felolvasztott 15 dkg margarint. Az élesztőt és a maradék langyos tejet apránként hozzáadva könnyű, ruganyos tésztát dagasztunk. A tésztát letakarva, langyos helyen kb. 30 percig kelesztjük.
Közben a medvehagymát apróra vágjuk, és a hajtogatáshoz szükséges 10 dkg margarint megolvasztjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a felolvasztott margarinnal, rászórjuk az összevágott medvehagymát, majd a tésztát háromba hajtjuk (először az egyik oldalt a közepéig, majd a másikat rá). A tésztát 15 percig pihentetjük.
A hajtogatást összesen háromszor megismételjük, minden hajtogatás után a tésztát pihentetjük. Az utolsó hajtogatás után a tésztát kb. 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsák tetejét megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben, 180-200 °C-on 20-25 perc alatt megsütjük, amíg a tetejük aranyszínű lesz.
