Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Hajtogatott medvehagymás pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg finomliszt
  • 15 dkg margarin
  • 5 dkg élesztő
  • cukor
  • 1 evőkanál só
  • 4-5 dl langyos tej (amennyit a tészta felvesz )
  • 1 csokor medvehagyma

A hajtogatáshoz

  • 10 dkg margarin

A kenéshez

  • 1 db tojás

Elkészítése

Az élesztőt egy teáskanál cukorral és 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a felolvasztott 15 dkg margarint. Az élesztőt és a maradék langyos tejet apránként hozzáadva könnyű, ruganyos tésztát dagasztunk. A tésztát letakarva, langyos helyen kb. 30 percig kelesztjük.

Közben a medvehagymát apróra vágjuk, és a hajtogatáshoz szükséges 10 dkg margarint megolvasztjuk.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a felolvasztott margarinnal, rászórjuk az összevágott medvehagymát, majd a tésztát háromba hajtjuk (először az egyik oldalt a közepéig, majd a másikat rá). A tésztát 15 percig pihentetjük.

A hajtogatást összesen háromszor megismételjük, minden hajtogatás után a tésztát pihentetjük. Az utolsó hajtogatás után a tésztát kb. 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A pogácsák tetejét megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben, 180-200 °C-on 20-25 perc alatt megsütjük, amíg a tetejük aranyszínű lesz.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/hajtogatott-medvehagymas-pogacsa-2/