Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- bors ízlés szerint
- 1 dl tej
- csipet cukor
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 150 g tejföl
- 1 púpos tk só
- 30 dkg darált tepertő (nem sózott)
- 3 ek fehérbor( el is hagyható)
- tojássárgája a kenéshez
Elkészítése:
Az élesztőt a cukrozott, langyos tejben felfuttatjuk, majd a tepertő és a bor kivételével mindent összegyúrunk, letakarva 20 percig kelesztjük, aztán téglalap alakúra nyújtjuk.
A ledarált tepertőt és a bort összekeverjük, a tésztára kenjük, majd feltekerjük és 20 percig kelesztjük, újból nyújtás, tekerés, összesen háromszor ismételve.
Az idő letelte után kiújtjuk ujjnyi vastagra, berácsozzuk, kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk és újból kelesztjük 20 percig (ez idő alatt a sütőt bekapcsoljuk 200 fokra) lekenjük tojássárgájával és kb 20-30 percig sütjük.
[box style=”info”]Én este összegyúrtam és a hűtőbe tettem éjszakára, másnap nyújtottam, tepertővel lekentem és hajtogattam, sütöttem.[/box]