Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Hajtogatott tepertős pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 2 teáskanál só
  • 3 evőkanál száraz fehérbor
  • 12 dkg vaj vagy margarin
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 3,5 dkg élesztő

Hajtogatáshoz

  • 40 dkg darált tepertő
  • őrölt bors

Kenéshez

  • 1 tojás felverve

Elkészítése

A tejet a cukorral megmelegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A tészta többi hozzávalóját egy edénybe vagy a dagasztógép üstjébe mérjük, hozzáadjuk a megkelt élesztőt és tésztát dagasztunk belőle. Letakarva kb 40 percig kelesztjük meleg helyen.

A megkelt tésztát vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a tepertő 1/3-ával, megszórjuk borssal és összehajtjuk. A bal oldali tésztarészt behajtjuk 2/3-ig, majd erre ráhajtjuk a jobb oldali tésztát. Fentől lehajtjuk 2/3-ig, majd az alsó részt ráhajtjuk. A tésztát megfordítjuk, majd letakarjuk.

20-30 perces pihentetésekkel még kétszer megismételjük a hajtogatást.

Az utolsó hajtogatás után pihentetjük a tésztát kb 10 percig, majd kb 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét berácsozzuk.

Kiszaggatjuk a pogácsákat (érdemes kicsit lisztbe mártani a kiszúrót, mivel nagyon zsíros, ne ragadjon bele tészta).

A pogácsákat tepsire sorakoztatjuk. Közben a sütőt 230 fokon előmelegítjük.

A pogácsák tetejét felvert tojással lekenjük és kb 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/hajtogatott-tepertos-pogacsa-5/