Elkészítése
A joghurtot és 1,5 dl tejet langyosra melegítjük, majd hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Az élesztőt hagyjuk felfutni.
Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd elkeverjük a sóval és a maradék cukorral. A liszthez elmorzsoljuk a margarint vagy hozzáadjuk az olajat.
A felfutott élesztőt a liszthez öntjük, hozzáadjuk a tojást, és elkezdjük dagasztani a tésztát. Fokozatosan annyi tejet adunk hozzá, hogy puha, ruganyos tésztát kapjunk. A tésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 9 egyforma zsemlét formázunk belőle. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymástól távol. Ismét letakarjuk, és további 20-30 percig kelesztjük, amíg duplájára nőnek.
A megkelt zsemléket lekenjük egy felvert tojással, és ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal. Hideg sütőbe tesszük, majd a sütőt 180 fokra állítjuk. A zsemléket kb. 18 percig sütjük, amíg aranyszínűek lesznek.

