Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Hamburger zsemle recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 60 dkg finomliszt
  • 100 g natúr joghurt
  • kb. 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 db tojás
  • 40 g olaj (vagy margarin)
  • szezámmag
  •  1 db tojás (a kenéshez )

Elkészítése

A joghurtot és 1,5 dl tejet langyosra melegítjük, majd hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Az élesztőt hagyjuk felfutni.

Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd elkeverjük a sóval és a maradék cukorral. A liszthez elmorzsoljuk a margarint vagy hozzáadjuk az olajat.

A felfutott élesztőt a liszthez öntjük, hozzáadjuk a tojást, és elkezdjük dagasztani a tésztát. Fokozatosan annyi tejet adunk hozzá, hogy puha, ruganyos tésztát kapjunk. A tésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 9 egyforma zsemlét formázunk belőle. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymástól távol. Ismét letakarjuk, és további 20-30 percig kelesztjük, amíg duplájára nőnek.

A megkelt zsemléket lekenjük egy felvert tojással, és ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal. Hideg sütőbe tesszük, majd a sütőt 180 fokra állítjuk. A zsemléket kb. 18 percig sütjük, amíg aranyszínűek lesznek.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/hamburger-zsemle-2/