Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Házi burgonyás pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 25 dkg főtt, áttört és kihűtött burgonya
  • 43 dkg búzaliszt
  • 25 dkg vaj (vagy margarin)
  • 3 db tojássárgája
  • 1 evőkanál só
  • 30 g élesztő
  • 1 evőkanál cukor

Tetejére

  • 1 db tojás
  • reszelt sajt

Elkészítése

A burgonyát héjastól megfőzzük puhára, majd krumplinyomón áttörjük, kihűtjük. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, vagy margarint, élesztőt, cukrot, sót teszünk bele, majd a tojássárgákat és a burgonyát.

Jól eldolgozzuk, kinyújtjuk, a két oldalát középre behajtjuk, majd a hosszanti oldalairól is középre behajtjuk cipóvá.

Pár órára pihenni hagyjuk. Végül 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, késsel 1-2 mm mélyen bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval tetszés szerinti méretre kiszúrjuk. Kiszúrás után meleg helyen kb 20 percen át kelesztjük, majd tojással lekenjük őket, megszórjuk reszelt sajttal.

Előmelegített 180 C-os sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a pogácsákat.

Ha nem eléggé gyúrható a tészta, 1 evőkanál tejföllel lazíthatunk rajta.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/hazi-burgonyas-pogacsa/