Elkészítése
Tészta elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben, egy kevés cukorral elkeverve felfuttatjuk. Egy nagy tálban a lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk az áttört, kihűlt főtt krumplit, a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet. Ha a tészta igényli, kevés langyos vizet is adhatunk hozzá.
A tésztát alaposan kidolgozzuk, amíg sima, rugalmas állagot nem kapunk. Letakarva, langyos helyen körülbelül két órán át kelesztjük, amíg a duplájára nő.
Formázás:
A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, és olajos kézzel két egyforma méretű cipót formázunk belőle. A cipókat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tetejüket éles késsel néhány helyen bevágjuk, hogy szép mintát kapjanak sütés közben.
Sütés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A sütő aljába egy hőálló edénybe vizet helyezünk, hogy sütés közben gőz képződjön, amely segít a kenyér héjának ropogóssá tételében. A cipókat körülbelül 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tálalás:
A kész kenyereket rácsra tesszük hűlni, hogy az aljuk ne legyen nedves.

