Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Házi krumplis kenyér recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 közepes főtt, áttört burgonya
  • 2 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2,5 dl langyos tej

Elkészítése

Tészta elkészítése:

Az élesztőt langyos tejben, egy kevés cukorral elkeverve felfuttatjuk. Egy nagy tálban a lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk az áttört, kihűlt főtt krumplit, a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet. Ha a tészta igényli, kevés langyos vizet is adhatunk hozzá.

A tésztát alaposan kidolgozzuk, amíg sima, rugalmas állagot nem kapunk. Letakarva, langyos helyen körülbelül két órán át kelesztjük, amíg a duplájára nő.

Formázás:

A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, és olajos kézzel két egyforma méretű cipót formázunk belőle. A cipókat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tetejüket éles késsel néhány helyen bevágjuk, hogy szép mintát kapjanak sütés közben.

Sütés:

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A sütő aljába egy hőálló edénybe vizet helyezünk, hogy sütés közben gőz képződjön, amely segít a kenyér héjának ropogóssá tételében. A cipókat körülbelül 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tálalás:

A kész kenyereket rácsra tesszük hűlni, hogy az aljuk ne legyen nedves.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/hazi-krumplis-kenyer/