Elkészítése
A vizet, az olajat, a cukrot és az élesztőt egy mérőedényben elkeverjük, majd konyharuha alatt körülbelül 10 percig pihentetjük, amíg az élesztő felfut.
A lisztben elkeverjük a sót. A liszthalom közepébe egy mélyedést készítünk, majd beleöntjük az élesztős keveréket. Kívülről befelé haladva elkezdjük összedolgozni a tésztát.
10-12 perc alatt megdagasztjuk. Akkor végeztünk jó munkát, ha szinte teljesen elválik az edénytől a tészta.
A tésztát kiemelve, a tál alját kikenjük néhány csepp olajjal.
Konyharuhával letakarva egy órán keresztül meleg helyen, duplájára kelesztjük a pizzatésztát.
Egy jó nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk és kevés olajat szétkenünk rajta. Legcélszerűbb ezt kézzel megtenni, ez az olajos kéz jól jön a következő lépésnél. A tésztát a sütőpapírra borítjuk és óvatosan, nehogy elszakadjon, a két tenyerünkkel jól szétnyomkodjuk.
Ha nem szeretnénk vastag tésztát kapni, érdemes két pizzát készíteni a tésztából.
Mehet rá a paradicsomszósz, a szabadon választott feltétek (nálam éppen felére paprikás szalámi, felére gépsonka került), majd a sajt.
Végül, de nem utolsó sorban, a sütés következik. Nagyon fontos, hogy betartsuk a következő követelményeket a lehető legjobb eredmény érdekében.
250 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük a pizzát az alábbi elosztásban: légkeveréssel 2 perc, légkeverés nélkül további 12 perc, végül újra légkeveréssel még 1 perc.
A végén az 1 perc (ahogy a többi sütési idő sem) semmiképp ne legyen több, mert azonnal megég!
Bármilyen nehéz kibírni, picit hagyjuk hűlni, hogy könnyebben szeletelhető legyen!
Tányérra vele és már fogyaszthatjuk is.


