Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Házi pizza recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl víz (meleg, de nem forró)
  • 3 evőkanál olaj
  • 0,5 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss)
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2 teáskanál só

Szószhoz

  • passzírozott paradicsom
  • oregánó

Feltétek (amelyek kiválasztásában csak fantáziánk szabhat határt)

  • szalámi
  • gépsonka
  • sajt
  • hagyma
  • kolbász
  • csemege uborka
  • kukorica
  • stb

Elkészítése

A vizet, az olajat, a cukrot és az élesztőt egy mérőedényben elkeverjük, majd konyharuha alatt körülbelül 10 percig pihentetjük, amíg az élesztő felfut.

A lisztben elkeverjük a sót. A liszthalom közepébe egy mélyedést készítünk, majd beleöntjük az élesztős keveréket. Kívülről befelé haladva elkezdjük összedolgozni a tésztát.

10-12 perc alatt megdagasztjuk. Akkor végeztünk jó munkát, ha szinte teljesen elválik az edénytől a tészta.

A tésztát kiemelve, a tál alját kikenjük néhány csepp olajjal.

Konyharuhával letakarva egy órán keresztül meleg helyen, duplájára kelesztjük a pizzatésztát.

Egy jó nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk és kevés olajat szétkenünk rajta. Legcélszerűbb ezt kézzel megtenni, ez az olajos kéz jól jön a következő lépésnél. A tésztát a sütőpapírra borítjuk és óvatosan, nehogy elszakadjon, a két tenyerünkkel jól szétnyomkodjuk.

Ha nem szeretnénk vastag tésztát kapni, érdemes két pizzát készíteni a tésztából.

Mehet rá a paradicsomszósz, a szabadon választott feltétek (nálam éppen felére paprikás szalámi, felére gépsonka került), majd a sajt.

Végül, de nem utolsó sorban, a sütés következik. Nagyon fontos, hogy betartsuk a következő követelményeket a lehető legjobb eredmény érdekében.

250 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük a pizzát az alábbi elosztásban: légkeveréssel 2 perc, légkeverés nélkül további 12 perc, végül újra légkeveréssel még 1 perc.

A végén az 1 perc (ahogy a többi sütési idő sem) semmiképp ne legyen több, mert azonnal megég!

Bármilyen nehéz kibírni, picit hagyjuk hűlni, hogy könnyebben szeletelhető legyen!

Tányérra vele és már fogyaszthatjuk is.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/hazi-pizza-5/