Elkészítése
A tejet megmelegítjük, beletesszük a cukrot, majd hozzáadjuk az élesztőt, amit felfuttatunk benne – ez nagyjából 5 percet vesz igénybe. A liszthez hozzáadjuk a sót és a tejport, majd beleöntjük az élesztős tejet, végül az olajat is. Az egészet jól összegyúrjuk.
A tésztát letakarva, körülbelül fél óráig pihentetjük, ezalatt a duplájára dagad. Ha megkelt, öt egyenlő részre osztjuk, és közepes méretű téglalapokká nyújtjuk őket (25 cm átmérőnél ne legyen nagyobb). A téglalapokat az egyik sarkuktól kezdve feltekerjük, majd középen félbevágjuk őket.
A feltekert darabokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ha van egy kis időnk, további 20 percig keleszthetjük, de ez nem feltétlenül szükséges. A tetejüket megkenjük tojással, majd az előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon körülbelül 20 percig sütjük. Minden sütő más, ezért érdemes figyelni: lehet, hogy kevesebb idő is elegendő.
Amíg a kiflik sülnek, megfőzzük a virsliket – érdemes roppanós fajtát választani. A megsült kifliket hagyjuk teljesen kihűlni.
A hot dogot kétféleképpen is elkészíthetjük. Vagy a hagyományos, felszúrós módszerrel – ilyenkor egy fakanál segítségével lyukat fúrunk a kiflibe –, vagy az amerikai módszerrel, ahol a kiflit csak félbevágjuk, és így töltjük meg. Ez utóbbi esetben a mustár és a ketchup mellé karikázott uborkát, pirított hagymát is tehetünk.
A hagymát vékony szeletekre vágjuk, lisztbe forgatjuk, majd forró olajban hirtelen kisütjük. Papírtörlőre tesszük, és megvárjuk, míg a felesleges olajat felszívja. Nálunk ezúttal a hagyományos hot dog készült.
