Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Húsos-zöldséges pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 500 g leveles tészta
  • 1 darab csirkemell filé
  • 1 darab póréhagyma
  • 1 darab cukkini
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál finomliszt
  • só
  • őrölt színes bors
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kisebb tojás

Elkészítése

Hús:

A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd fél órát pihentetjük, hogy az ízek jól átjárják. A pihentetés után a húst felforrósított olajon pár perc alatt elősütjük, majd kiszedjük és hűlni hagyjuk.

Zöldségek:

A póréhagymát kb 2 cm-es darabokra vágjuk, a cukkinit vastagabb szeletekre, majd negyedekre daraboljuk. A hús sütésénél visszamaradt olajhoz vajat adunk, felforrósítjuk, majd először a póréhagymát pároljuk rajta és közben sózzuk, borsozzuk. Amikor kissé összeesett, hozzáadjuk a cukkinit és roppanósra pároljuk. Ezután félretesszük hűlni.

Töltelék összeállítása:

A tejszínt a tojásokkal, a liszttel, kevés sóval és borssal simára keverjük. Hozzáadjuk az elősütött húst és a párolt zöldségeket, majd óvatosan összeforgatjuk.

Pite összeállítása:

Az egyik előnyújtott leveles tésztát a piteformába terítjük és ráöntjük a húsos-zöldséges tölteléket. A tészta szélét lekenjük tojással, majd befedjük a másik tésztalappal. A sodrófát végiggörgetjük a formán, így a felesleges tészta leválik (amit felhasználhatunk sós rúd készítéséhez).

A tetejét tojással lekenjük, villával több helyen megszurkáljuk, hogy a gőz távozhasson. Előmelegített hőlégkeveréses sütőben, 160 °C-on kb 40–45 percig sütjük, amíg szép pirosra sül. A formában hagyjuk hűlni, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.

Tálalás:

A pitét ízlés szerint szeleteljük, langyosan vagy hidegen kínáljuk.

Tipp:

A tölteléket gazdagíthatjuk reszelt sajttal vagy apróra vágott gombával. Ha különlegesebb ízt szeretnénk, rozmaringgal vagy kakukkfűvel is fűszerezhetjük.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/husos-zoldseges-pite/