Elkészítése
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2,5-3 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 4-5 kávéskanál cukor
- csipet só
- 5 dkg langyos, olvasztott vaj
Töltelék:
- főtt tojás
- főtt, füstölt tarja
- füstölt kolbász
- ecetes torma
Elkészítése:
Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A vaj kivételével összedolgozzuk a többi hozzávalóval, jól kidagasztjuk. Ha szép sima, hólyagos a tészta, apránként beledolgozzuk az olvasztott, de már kihűlt vajat. Ismét kidolgozzuk a tésztánkat.
Ha már elválik az edény oldalától, meglisztezzük a tetejét és duplájára kelesztjük.
Mikor megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, gondolatban 3 részre osztjuk, a középső részt megkenjük az ecetes tormával, tetszőlegesen megrakjuk a tojás, kolbász, tarja trióval. A tészta két szélét késsel csíkokra vagdossuk és egymást keresztezve beborítjuk vele a tölteléket.
A kész kalácsokat sütőpapíros tepsire tesszük, majd újból kelesztjük. Előmelegített, 200 fokos sütőben szép pirosra sütjük.

