Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Húsvéti fonott kosárka recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 1 kg finomliszt
  • 50 g friss élesztő
  • 12 g só
  • 10 g cukor
  • 100 g vaj
  • 2 tojás
  • 410 ml tej (lehet a tészta többet fog igényelni)

Kenéshez

  • 1 tojás

Elkészítése

A tészta hozzávalóiból a szokásos módon elkészítjük a kelt tésztát és letakarva kelesztjük kb 1 órán át.

Egy kupola formájú hőálló tálat (tál átmérője kb 23 cm) alufóliával beburkolunk és függőlegesen tésztacsíkokat helyezünk rá egymástól kis távolságokra. A tetejét, ahol a tészták összeérnek jól lenyomkodjuk. Következő lépésként felhelyezzük a vízszintes sorokat, úgy, hogy minden második tészta alá bebújtatjuk. A túllógó részeket levágjuk és a tésztánkat megkenjük tojással.

180 fokos sütőben megsütjük kb 30 perc alatt. Ha megsült, hagyjuk kihűlni a formán.

A kosár pereméhez készítünk egy fonott koszorút, akkora méretben, amekkora a kosarunk átmérője. Tojással megkenjük és 180 fokos sütőben kb 15-20 perc alatt megsütjük.

A fogantyúhoz szintén készítünk egy fonatot, amit a kosár formázáshoz használt edényünk tetejére helyezve sütünk meg.

Ha kihűltek a tésztáink, akkor a kosarat az aljára fordítjuk. Ráhelyezzük a fonott koszorút. A fogantyú mindkét végébe fogpiszkálót szúrunk és azzal a kosárhoz rögzítjük.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/husveti-fonott-kosarka/