Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 kis pohár tejföl
- 3 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 ek só
- 1 ek cukor
- 1 egész tojás
Pogácsák lekenéséhez:
- 1 tojás felverve
- 10 dkg reszelt sajt vagy szezámmag
Elkészítése:
A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk rá a cukrot, és hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. Ha felfutott, adjuk hozzá a tészta többi hozzávalóját is, és alaposan dagasszuk ki. Fóliával takarjuk le, és tegyük hűtőbe 1 éjszakára.
Másnap lisztezett deszkára tesszük, vékonyra kinyújtjuk, hajtogatjuk (lentről középre, fentről középre, jobbról középre, balról középre). 20 percet pihentetjük, majd újra hajtogatjuk, és újabb 20 percet pihentetjük.
3 cm vastagra kinyújtjuk, tojással lekenjük, sajttal megszórjuk, és a kívánt méretűre vágjuk/szaggatjuk.
180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.