Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Joghurtos pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 80 dkg finomliszt
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 500 ml natúr joghurt
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 7,5 dkg margarin
  • 1 db tojás

A lekenéshez

  • 1 db tojássárgája

A tetejére

  • 0,5 dl tej
  • szezámmag

Elkészítése

A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a sóval. A margarint elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, majd a közepébe egy mélyedést készítünk.

Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk, majd a liszt közepébe öntjük. Hozzáadjuk a tojást és a joghurtot, majd az egészet alaposan kidolgozzuk, amíg sima tésztát nem kapunk. A tésztát konyharuhával letakarva, langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.

Amikor a tészta megkelt, enyhén átgyúrjuk, és kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. A tésztát pogácsaszaggatóval szaggatjuk ki, és a tetejét késsel óvatosan bevagdossuk. A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és megkenjük a tojássárgája és tej keverékével.

A pogácsák tetejét megszórjuk szezámmaggal, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. A sütési idő kb. 20-25 perc, de ez a sütőtől függően változhat.

Frissen tálalva a pogácsa könnyű és puha.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/joghurtos-pogacsa/