Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kacsazsíros pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 közepes főtt krumpli
  • 3 evőkanál kacsazsír
  • 0,5 pohár tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 dl édes savó
  • 2 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor

Elkészítése

A szobahőmérsékletű, átszitált lisztet összemorzsoljuk a sóval és a kacsazsírral. Hozzáadjuk a lereszelt főtt krumplit, a kevés cukorral felfuttatott élesztőt, a tejfölt és a tej–savó keverékét. Az egészet sima, rugalmas tésztává dolgozzuk.

A tészta állagától függően kevés liszttel vagy folyadékkal korrigálhatjuk, hiszen a liszt minősége befolyásolja a végeredményt. A tésztát letakarva megkelesztjük.

Ha szépen megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét éles késsel beirdaljuk, és tepsibe sorakoztatjuk a pogácsákat. Még fél óráig kelesztjük, majd a tetejüket lekenjük tojással. Ízlés szerint megszórhatjuk szezámmaggal, fenyőmaggal vagy köménymaggal.

Előmelegített sütőben, 200 fokon körülbelül 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Tipp

A pogácsát gazdagíthatjuk reszelt sajttal is, amelyet a tetejére szórunk sütés előtt. Frissen fogyasztva a legfinomabb, de jól záródó dobozban másnap is puha marad.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/kacsazsiros-pogacsa/