Elkészítése
A káposzta előkészítése
Először a káposztát és a hagymát lereszeljük, majd kevés olajon, sóval és borssal megdinszteljük, amíg megpuhul. Ezt követően hagyjuk teljesen kihűlni, mert így könnyebb lesz a tésztába dolgozni.
A pogácsa elkészítése
A tészta hozzávalóiból elkészítjük a kelt tésztát a szokásos módon: a lisztet, élesztőt, sót, tojást, tejet és vajat összegyúrjuk, majd alaposan megdagasztjuk. Miután a tészta sima és rugalmas lett, letakarjuk, és hagyjuk kelni, amíg duplájára nem nő.
Hajtogatás
Amikor a tészta megkelt, kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, majd megkenjük a kihűlt káposzta egyharmadával. Ezután következik a hajtogatás: a tészta felső harmadát lefelé, az alsó harmadát felfelé hajtjuk a középső rétegre. Majd a jobb oldali harmadot balra, a bal oldalit pedig jobbra hajtjuk. Letakarjuk a tésztát, és 20 percig pihentetjük.
Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük, közben beledolgozzuk a maradék káposztát is, így minden hajtogatás után a káposztás töltelék egyenletesen eloszlik a tésztában.
A tészta nyújtása és sütése
A harmadik hajtogatás után 10 percig pihentetjük a tésztát, majd kb. 3-4 cm vastagra nyújtjuk. Éles késsel bekockázzuk a tetejét, felvert tojással megkenjük, és kiszaggatjuk a kívánt formára. A kiszaggatott tésztadarabokat tepsibe rendezzük, majd 5-10 percig pihentetjük. Végül 200-210 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
