Elkészítése
Hozzávalók:
- 1 közepes fej káposzta
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 0.5 dl napraforgó olaj
- só ízlés szerint
- 1 tk bors
- 50 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 4 ek tejföl
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 db tojás (a kenéshez)
Elkészítése:
A fejes káposztát lereszeljük, és besózzuk, 20 percet állni hagyjuk.
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd beletesszük a kicsavart káposztát. Megpirítjuk, mintha káposztás tésztához készítenénk. A tűzről levéve borssal ízesítjük és hagyjuk kihűlni.
Az élesztőt a cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a zsírral és kevés sóval elmorzsoljuk, közepébe mélyedést készítünk a kezünkkel és ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt, a tojást, a tejfölt és a pirított káposztát.
Rugalmas, lágy tésztává gyúrjuk, és alaposan kidolgozzuk. Belisztezzük és kb. 1 órán át kelesztjük.Ezt követően kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és egy kés hegyével berácsozzuk a tetejét.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
A tetejét megkenjük a felvert tojással, és még legalább 20 percet kelesztjük. Előmelegített sütőben, 180 C-on kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
[box style=”info”]Ha kisült mély tálba szedem és konyharuhával letakarva hűtöm ki.[/box]

