Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kapros túrós lepény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás

Töltelék

  • 75 dkg túró
  • 5 evőkanál cukor
  • 3 db tojás
  • só
  • 2 evőkanál búzadara
  • 4 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csokor kapor

Elkészítése

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzáöntjük az élesztős keveréket, majd beleütjük a tojást, hozzáadjuk a vajat és egy csipet sót. Könnyű tésztát gyúrunk belőle, amit kézzel is gyorsan össze lehet állítani.

A tésztát rövid ideig pihentetjük, majd kinyújtjuk, és egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy peremet hagyunk neki.

A töltelékhez a túrót összekeverjük a cukorral, kevés sóval, a grízzel, a sütőporral, a felolvasztott, de nem forró vajjal, a tojások sárgájával és az apróra vágott kaporral. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a túrós keverékhez forgatjuk. Az elkészült tölteléket a tésztára simítjuk.

A tetejére foltokban tejfölt kanalazunk, amit előzőleg ízlés szerint kevés cukorral ízesítünk. Az előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a lepény teteje szép barnás foltokat kap.

Kihűtve szépen szeletelhető, porcukorral megszórva még ízletesebb, de önmagában is finom.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/kapros-turos-lepeny-3/