Elkészítése
Tészta elkészítése
A langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk. Hozzáadjuk az olajat és a sót, végül a lisztet is belekeverjük. Ízlés szerint friss vagy szárított oregánóval ízesíthetjük. A tésztát alaposan kidolgozzuk, letakarva, meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük. Amikor megkelt, átgyúrjuk, hogy a levegőt kipréseljük belőle, majd újabb 20 percre visszatesszük kelni.
Formázás
A másodszor is megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és pizzavágóval kb. 2 cm széles csíkokat vágunk belőle. A csíkokat tölcsér formákra tekerjük. Ha nincs speciális forma, papírgurigából, ragasztószalagból és alufóliából is készíthetünk házi változatot.
Sütés
A megtöltött formákat sütőpapírral bélelt tepsire állítjuk, a tetejüket tojással lekenjük, és ízlés szerint megszórhatjuk szezámmaggal. 180 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tálalás
Az elkészült kenyértölcsérekből 12 darab lesz, amelyeket langyosan vagy kihűlve is fogyaszthatunk. Kiválóan megtölthetők sós vagy édes krémekkel, salátával, de magában is finomak.
Tipp
Ha különlegesebbé szeretnénk tenni, a tésztába keverhetünk apróra vágott olajbogyót vagy szárított paradicsomot is. Tálaláskor tölthetjük sajtkrémmel, sonkával, friss zöldségekkel vagy akár édes töltelékkel, például nutellával is. A sütés után a formáról könnyen lehúzhatók, így gyorsan megtölthetők és kínálhatók.
