Tészta elkészítése
A főtt, áttört burgonyát egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk a lisztet, a tehéntúrót, a tojást, a sót, a zsírt és az őrölt borsot. Az egészet alaposan összegyúrjuk, amíg szép, egynemű tésztát kapunk.
Formázás és sütés
A tésztát lisztezett deszkán kb. kétujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és az előmelegített, 190 °C-os sütőben 25–30 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Öntet és befejezés
Közben a zsírt felolvasztjuk, majd belekeverjük a tejfölt, a sót és az őrölt borsot. A frissen kisült, még forró pogácsákat meglocsoljuk ezzel a keverékkel, így azok szépen magukba szívják a szószt. A tetejüket egész köménnyel megszórjuk, ami karakteres ízt ad nekik.
Tipp
A tejfölös öntetbe apróra vágott fokhagymát is keverhetünk, ha erőteljesebb ízeket szeretnénk. A pogácsa langyosan a legfinomabb, de másnap is ízletes, ha kicsit visszamelegítjük.