Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Krumplis pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 50 dkg főtt, áttört burgonya
  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál só
  • 5 evőkanál zsír
  • 1 kiskanál őrölt bors

A nyújtáshoz

  • liszt

Tetejére

  • 1 dl zsír
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál bors
  • 3 dl tejföl
  • egész köménymag

Elkészítése

Tészta elkészítése

A főtt, áttört burgonyát egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk a lisztet, a tehéntúrót, a tojást, a sót, a zsírt és az őrölt borsot. Az egészet alaposan összegyúrjuk, amíg szép, egynemű tésztát kapunk.

Formázás és sütés

A tésztát lisztezett deszkán kb. kétujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és az előmelegített, 190 °C-os sütőben 25–30 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Öntet és befejezés

Közben a zsírt felolvasztjuk, majd belekeverjük a tejfölt, a sót és az őrölt borsot. A frissen kisült, még forró pogácsákat meglocsoljuk ezzel a keverékkel, így azok szépen magukba szívják a szószt. A tetejüket egész köménnyel megszórjuk, ami karakteres ízt ad nekik.

Tipp

A tejfölös öntetbe apróra vágott fokhagymát is keverhetünk, ha erőteljesebb ízeket szeretnénk. A pogácsa langyosan a legfinomabb, de másnap is ízletes, ha kicsit visszamelegítjük.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/krumplis-pogacsa-6/