Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Krumplis-töpörtyűs pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 3,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 csipet cukor
  • 20 dkg főtt krumpli
  • 10 dkg tepertő
  • 1 db tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só

Tetejére

  • 1 db tojás

Elkészítése

Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A főtt, áttört krumplit összekeverjük a darált töpörtyűvel, a tojássárgájával, a tejföllel, a sóval és a liszttel. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és az egészet alaposan összegyúrjuk, amíg sima, ruganyos tésztát kapunk.

A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kb. 50 perc alatt duplájára kelesztjük.

Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk kb. 1-1,5 cm vastagra, a tetejét éles késsel bevagdossuk rácsos mintára, majd megkenjük a felvert tojással.

Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (kb. 180 fokon) 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Tipp: Frissen, langyosan a legfinomabb, de másnap is puha marad.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/krumplis-toportyus-pogacsa/