Elkészítése
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg búzaliszt
- 1 dl 20 %-os tejföl (vagy kefir)
- 25 g élesztő
- 1 dl tej
- 1 kk kristálycukor
- 2 evőkanál bor (fehér, száraz)
- 2 kávéskanál só
- 1 tojás
- 10 dkg margarin
A rétegezéshez:
- 30 dkg darált tepertő
- só
- őrölt fekete bors
- 1 tojás
Elkészítése:
A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóit egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és alaposan összedolgozzuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
A tepertőt ledaráljuk (nekünk jobban ízlik, ha csak összedarabolom késsel) és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tésztát 1,5-2 cm vastagra kinyújtjuk, majd a tepertő felét rákenjük. Alulról és felültről is ráhajtjuk a tésztát, majd jobbról és balról is. 30 percig pihentetjük, újra kinyújtjuk, rákenjük a maradék tepertőt és újra hajtogatjuk.
A 30 perc leteltével kinyújtjuk 1,5 cm vastagra, a tetejét berácsozzuk és kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb. A tetejét felvert tojással kenjük meg, vigyázva, hogy ne csorogjon le, mert akkor nem nőnek meg eléggé a pogácsák. Pihentetjük 15-20 percig, majd 180 fokon kb 15-20 perc alatt megsütjük.
[box style=”info”]Ezt a tésztát sajttal is érdemes elkészíteni, kiváltva a tepertőt. Ha kipróbálod, rabja leszel.[/box]
