Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Leveles tepertős pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 70 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 dl tej
  • 5 dkg élesztő (pici cukor)
  • só
  • 2 db tojás
  • 40 dkg darált tepertő
  • 1 db tojás (a tetejére )

Elkészítése

Az élesztőt langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a margarint, a tejfölt, az 1 evőkanál sót, a tojást és a felfuttatott élesztőt tálba tesszük, majd összegyúrjuk. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, kinyújtjuk, és rákenjük a három részre osztott, megmelegített tepertő első adagját. A tésztát összehajtjuk, majd 20 percig pihentetjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, mindig a következő adag tepertővel.

A harmadik hajtogatás után ismét kinyújtjuk, a tetejét késsel bekockázzuk, és lekenjük felvert tojással. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, további 10 percig kelesztjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Tálalás

Frissen, langyosan a legfinomabb, de másnap is megőrzi omlós állagát. Egy bögre forró tea vagy tej mellé igazi kényeztető falat.

Tipp

A hajtogatások közötti pihentetés alatt érdemes a tésztát letakarni, hogy ne száradjon ki. Ha extra ízélményt szeretnénk, a tepertőhöz kevés borsot vagy apróra vágott lilahagymát is keverhetünk.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/leveles-tepertos-pogacsa/