Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Leveles töpörtyűs pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 150 g tejföl
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 ek só
  • 1 tojás + 1 a lekenéshez
  • 10 dkg zsír
  • 20 dkg töpörtyű
  • őrölt bors


Elkészítése:

A tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk.

A töpörtyűt húsdarálóval ledaráljuk, tetszés szerint sózzuk, borsozzuk.

leveles-toportyus-pogacsa-006

Egy tálba tesszük a tészta hozzávalóit és kézi keverőgéppel, dagasztó szárral jól kidolgozzuk. Meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

leveles-toportyus-pogacsa-003

Lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát, 1 cm vastagra nyújtjuk és rákenjük a darált töpörtyűs massza felét.

leveles-toportyus-pogacsa-010

A megkent tésztát jobbról, balról, majd alulról és felülről a harmadáig hajtjuk.

leveles-toportyus-pogacsa-013

 

Pihentetés nélkül ismét kinyújtjuk, a maradék töpörtyűs masszát rákenjük, majd ismét hajtogatjuk és 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk.

leveles-toportyus-pogacsa-015

A tetejét éles késsel berácsozzuk és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét felvert tojással megkenjük.

leveles-toportyus-pogacsa-018

Előmelegített sütőben, 200 fokon 25 perc alatt megsütjük.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/leveles-toportyus-pogacsa/