Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Libazsíros-lilahagymás pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál libazsír
  • 1 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2,5 dkg firss élesztő
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 teáskanál só

Tetejére:

  • 1 tojás

Hajtogatáshoz

  • libazsír
  • 2 fej lilahagyma

Elkészítése

A hagymát apróra vágjuk és 1 evőkanál felforrósított libazsíron megpirítjuk, majd félretesszük hűlni.

Az élesztőt a langyos tejjel és a kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsírral összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és a felfuttatott élesztőt is.

Alaposan összedolgozzuk, majd az egészet kinyújtjuk. Megkenjük nagyon vékonyan libazsírral és rátesszük a hagyma 1/3-át. Ezután jön a hajtogatás. A tészta egyik szélét behajtjuk kb 2/3 részig, majd erre ráhajtjuk a másik oldalt. Végül a fenti részt hajtjuk 2/3 részig és végül az alsót is ráhajtjuk.

Lisztezett tálba rakjuk, letakarjuk, majd hűtőben kb 1 órán pihentetjük.

A pihentetés után újra kinyújtjuk, vékonyan megkenjük ismét libazsírral, megszórjuk a maradék hagyma felével és újra hajtogatjuk, majd ismét 1 órán át pihentetjük hűtőben. A hajtogatást még egyszer elvégezzük.

A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra.

A tésztát lisztezett felületen jó ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és a tetejét egy recés késsel bevágjuk, majd kiszaggatjuk.

A pogácsákat tepsire tesszük, felvert tojással lekenjük és kb 15-20 perc alatt készre sütjük.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/libazsiros-lilahagymas-pogacsa-2/