Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Lilahagymás pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg teavaj
  • 1 evőkanál só
  • 1 db tojás
  • 0,5  dl tej
  • 150-200 g tejföl
  • 2,5 g élesztő
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 evőkanál olaj (vagy zsír )
  • 1 db tojás (a tetejére )

Elkészítése

A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk.

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, majd hozzáadjuk a tojást. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát letakarva körülbelül 1 órán át kelesztjük.

A lilahagymát megpucoljuk és vékony karikákra vágjuk. A zsiradékot felmelegítjük, majd a hagymát lassú tűzön megfonnyasztjuk rajta. Ezután hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd egyenletesen ráterítjük a hagyma háromnegyedét. Ezután a tésztát hajtogatjuk: a felső harmadot középre hajtjuk, majd az alsót is ráhajtjuk. Ezt követően rátesszük a maradék hagymát, majd mindkét oldalról középre hajtjuk (mintha egy könyvet csuknánk be), végül ezt a hajtogatott tésztát még egyszer félbe hajtjuk. Letakarva további 30-60 percig pihentetjük.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.

A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és a tetejüket lekenjük a felvert tojással. Körülbelül 15-20 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.

 

 

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/lila-hagymas-pogacsa/