Elkészítése
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a tejfölt és a sót. Az egészet jól kidolgozzuk, amíg félkemény tésztát kapunk. Letakarva kb. 30 percig pihentetjük.
A medvehagymát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd vékony csíkokra vágjuk. A megkelt tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a medvehagyma felét, majd feltekerjük, mint egy bejglit. Enyhén ellapítjuk, kettéhajtjuk, és 20 percig pihentetjük langyos helyen.
Ezután ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék medvehagymával, újra felcsavarjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. A tetejét késsel berácsozzuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejüket felvert tojással megkenjük, majd még 10 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép aranyszínt kapnak.
Tipp
A pogácsa tésztájába keverhetünk kevés reszelt sajtot is, így még ízletesebb lesz. Frissen, langyosan a legfinomabb, de jól záródó dobozban tárolva másnap is puha marad.
