Elkészítése
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a mézet és az élesztőt, majd felfuttatjuk. A tejfölhöz hozzákeverjük a tojások sárgáját és a sót. A lisztet átszitáljuk, a vajat elmorzsoljuk benne, majd hozzáadjuk a villával áttört túrót, az élesztős tejet és a tojásos tejfölt. Lágy tésztát gyúrunk belőle, cipót formázunk, letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelesztjük.
A sajtot lereszeljük, egynegyedét félretesszük a tetejére. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk, megszórjuk reszelt sajttal és a felaprított medvehagymával (medvehagyma-pestót is használhatunk). Hosszanti oldalánál feléig behajtjuk, majd ráhajtjuk a másik felét, végül a két végét is felhajtjuk, így több réteget kapunk. Letakarva újabb 30 percig kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, és az aljára egy vízzel teli lábast teszünk gőzképzőnek. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy sütőszilikonnal. A tésztát kétujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk a félretett reszelt sajttal, majd 4–5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A leeső tésztát ismét összegyúrjuk, újrahajtogatjuk és kiszaggatjuk.
A pogácsákat a tepsibe sorakoztatjuk, egymástól távolabb helyezve, hogy legyen helyük nőni. 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tipp
A reszelt sajt egy részét füstölt sajttal helyettesíthetjük, így még karakteresebb ízt kapunk. Ha a tetejére magokat, például szezámot vagy napraforgót szórunk, még ropogósabb lesz, és látványosabbá is válik a pogácsa.
