Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Medvehagymás, túrós-sajtos pogi recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 250 g túró
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál méz
  • 40 g élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tengeri só
  • 600 g finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 200 g reszelt sajt (füstölt még jobb :)
  • 1 nagy csokor medvehagyma

Elkészítése

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a mézet és az élesztőt, majd felfuttatjuk. A tejfölhöz hozzákeverjük a tojások sárgáját és a sót. A lisztet átszitáljuk, a vajat elmorzsoljuk benne, majd hozzáadjuk a villával áttört túrót, az élesztős tejet és a tojásos tejfölt. Lágy tésztát gyúrunk belőle, cipót formázunk, letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelesztjük.

A sajtot lereszeljük, egynegyedét félretesszük a tetejére. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk, megszórjuk reszelt sajttal és a felaprított medvehagymával (medvehagyma-pestót is használhatunk). Hosszanti oldalánál feléig behajtjuk, majd ráhajtjuk a másik felét, végül a két végét is felhajtjuk, így több réteget kapunk. Letakarva újabb 30 percig kelesztjük.

Közben a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, és az aljára egy vízzel teli lábast teszünk gőzképzőnek. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy sütőszilikonnal. A tésztát kétujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk a félretett reszelt sajttal, majd 4–5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A leeső tésztát ismét összegyúrjuk, újrahajtogatjuk és kiszaggatjuk.

A pogácsákat a tepsibe sorakoztatjuk, egymástól távolabb helyezve, hogy legyen helyük nőni. 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp

A reszelt sajt egy részét füstölt sajttal helyettesíthetjük, így még karakteresebb ízt kapunk. Ha a tetejére magokat, például szezámot vagy napraforgót szórunk, még ropogósabb lesz, és látványosabbá is válik a pogácsa.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/medvehagymas-turos-sajtos-pogi/