Elkészítése
A liszteket összekeverjük, a közepébe kis mélyedést készítünk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meleg vizet. 15 percig állni hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.
Hozzáadjuk a tojást, a vajat, a tejport és a sót, majd jól összedolgozzuk, dagasztjuk. Lágy tésztát kapunk, amelyet 1 órán át meleg helyen kelesztünk. Ezután jól meglisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, majd lisztes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ha perecet szeretnénk készíteni, kb. 80-90 cm-es hurkákat sodrunk, és ezekből formázzuk meg a pereceket.
A formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és újabb 1 órát pihentetjük. Ezután megkenjük tojással, megszórjuk sajttal vagy napraforgómaggal, majd 210 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
