Elkészítése
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 dl tejföl
- 1 kk cukor
- 2 ek só
- pirított napraforgómag, vagy tökmag
- 20 dkg puha margarin
- 2 egész tojás + 1 a kenéshez
Elkészítése:
Az élesztőt belemorzsoljuk a tejfölbe, de nem futtatjuk fel. A liszthez hozzáadjuk a sót, a puha margarint, a magvakat.
A tejfölös élesztőt és a tojásokat elkeverjük a kiskanál cukorral, majd ezt is a liszthez adjuk. Az egészet összegyúrjuk.
Langyos helyen fél órát pihentetjük, majd hajtogatjuk. Újra pihentetjük, újra hajtogatjuk. Összesen háromszor hajtogatjuk át.
Az utolsó hajtogatás után ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tészta tetejét éles késsel bevagdossuk, majd tetszés szerinti kiszúróval kiszaggatjuk.
Tojással lekenjük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejére magvakat szórunk.
180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.

