Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Nehéz sós teasütemény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta hozzávalói

  • 250 g margarin
  • 480 g liszt
  • 20 g só
  • 2 db tojássárgája
  • 130 ml főzőtejszín

Tetejére

  • 2 db tojásfehérje (a kenéshez )
  • mák
  • szezámmag
  • lenmag
  • köménymag

Elkészítése

észta elkészítése

A lisztet keverjük össze a sóval, majd vágjuk bele a hideg margarint, és morzsoljuk el benne. Adjuk hozzá a tojássárgákat és a főzőtejszínt, fakanállal dolgozzuk nagyjából össze, végül kézzel gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Nem szükséges alaposan kidolgozni, elég, ha a tészta összeáll.

Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki ujjnyi vastag téglalappá, majd helyezzük egy tálcára, és tegyük fél órára a fagyasztóba. Miután kivettük, várjunk pár percet, amíg annyira felenged, hogy éles késsel könnyen szeletelhető legyen.

Formázás és sütés

A feldarabolt tésztadarabokat kenjük meg a tojásfehérjével, majd szórjuk meg különféle magvakkal, például mákkal, szezámmaggal, lenmaggal vagy köménnyel. Ha szeretnénk, a tetejüket közvetlenül a magvakba is márthatjuk, vagy kiszúróformával változatos alakzatokat készíthetünk.

A teasüteményeket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és még fagyosan toljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül 20–25 perc alatt megsülnek. A sütés után hagyjuk egy órát pihenni, mielőtt fogyasztanánk.

Tipp

Ha szeretnénk különlegesebb ízt elérni, keverhetünk a tetejére való magok közé egy kevés reszelt sajtot is. A tésztába pedig apróra vágott zöldfűszereket (például rozmaringot vagy kaprot) is gyúrhatunk, így még változatosabb falatkák készülnek.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/nehez-sos-teasutemeny/