Elkészítése
Hozzávalók:
Tészta:
- 35 dkg finomliszt
- 35 dkg rétesliszt
- 35 dkg margarin (hideg)
- 175 g tejföl
- 1 tojás + 1 tojássárgája
- 2 cs instant élesztő
- 1 csipet kristálycukor
- só (ízlés szerint)
Továbbá:
- 1 tojásfehérje
- kb 7-10 dkg sajt (reszelt)
Tetejére:
- 1 tojás
- kb 15 dkg sajt (reszelt)
- egész kömény
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Utána a tészta többi hozzávalóit (kivéve a tojás fehérjét és a sajtot) is beletesszük, majd jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk.
Konyharuhával letakarjuk és 10 percig pihentetjük.
Lisztezett, sík felületen a tésztát félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és a kimaradt tojásfehérjével lekenjük, majd rászórjuk a 7-10 dkg reszelt sajtot.
eltekerjük, mint a bejglit, a két végét összecsipkedjük, kissé benyomkodjuk, majd a sodrófával kicsit lenyomkodjuk. Letakarjuk és megint 10 percig pihentetjük.
Utána kb. ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és a tetejét lekenjük a felvert egész tojással, majd megszórjuk a reszelt sajttal és a köménnyel. Végül kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorba beletesszük a pogácsákat, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon szép, világos, aranybarnára sütjük.
[box style=”info”]Pogácsaszaggató átmérője: 4 cm[/box]

