Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Padlizsános-tepertős rúd recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál mangalica zsír
  • 100 ml tej
  • 1 csipet cukor
  • 25 dkg tepertő (otthon szoktam késes aprítóval összevágni)
  • 0,5 doboz tejföl
  • 2 db tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 db padlizsán (megsütve)
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 szál újhagyma (aprítva)
  • só
  • bors
  • paprika
  • lenmag
  • tökmag
  • napraforgómag

Elkészítése

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzákeverjük a sót, a sütőport, a paprikát és egy kevés borsot. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, majd 15 percig pihentetjük, amíg felfut.

Közben a lisztes keverékhez adjuk a darált tepertőt, 1 tojást, a tejfölt, a mangalica zsírt, valamint a villával összetört sült padlizsánt, amit előzőleg összekevertünk majonézzel, mustárral és az aprított újhagymával. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt is. Az egészet alaposan összegyúrjuk, közben kóstoljuk, és ízlés szerint sóval, borssal állítjuk be az ízeket.

A kész tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. Derelyevágóval 1 cm széles csíkokra vágjuk, a rudak hosszát tetszés szerint alakítjuk. A másik tojással lekenjük a tetejüket, majd megszórjuk lenmaggal, tökmaggal és napraforgómaggal.

Előmelegített sütőben, 170 fokon körülbelül 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Tipp

Ha szeretnénk, a padlizsános masszát fokhagymával vagy egy kevés csípős paprikával is ízesíthetjük. A rudakat frissen, még langyosan a legjobb fogyasztani, de másnap is finomak maradnak.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/padlizsanos-tepertos-rud/