Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Pástétomos félholdak recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:
Tészta:

  • 16 dkg liszt (finomliszt vagy amit én használtam fehér tönkölyliszt)
  • 0,5 tk sütőpor
  • 1 mk só
  • 1 mk tex-mex fűszersó (vagy paprika, bors és őrölt kömény keveréke)
  • 8 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • ha tészta igényli 1-2 ek tej

Töltelék:

  • 8 dkg tetszés szerinti májpástétom vagy májkrém

A kenéshez és a szóráshoz:

  • 1 egész felvert tojás
  • 2 ek szezámmag (száraz serpenyőben előzetesen megpirítva)


Elkészítése:

A lisztből, a sütőporból, sóból, a fűszerekből és a vajból morzsát készítünk. Hozzáadjuk a tojást és lágy tésztát gyúrunk belőle. Amennyiben a tésztánk nem áll össze, javítsuk megfelelő mennyiségű tejjel. Legalább egy órát vagy egy éjszakát pihentessük hűtőszekrényben.

A szezámmagot pirítsuk elő száraz serpenyőben (halvány barnára).

A pihentetési idő letelte után, lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát. Verjünk fel egy tojást és rakjuk félre. Cakkos szélű vagy nagyméretű pogácsaszaggatóval szaggassunk egyforma köröket. Mindegyik tésztadarabot töltsünk meg pástétommal. A szélüket kenjük meg a felvert tojássaé (ez lesz a ragasztónk), hajtsuk félbe, egy villa segítségével nyomkodjuk le a szélét, ettől nem csak szép lesz, de garantáltan nem fog a töltelék sülés közben kifolyni.

Kenjük meg a félholdak tetejét is tojással, szórjuk meg a szezámaggal és előmelegített 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt süssük aranybarnára.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/pastetomos-felholdak/