A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük és krumplinyomón áttörjük.
A lisztben elmorzsoljuk a zsírt és a sót, majd hozzákeverjük a még meleg krumplit. Végül beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a tojást, majd az egészet alaposan összegyúrjuk. Letakarva, kelesztőtálban addig pihentetjük, amíg a duplájára dagad.
A megkelt tésztát kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük, hogy sütés után szép színt kapjon.
Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a pogácsák szép barnára pirulnak.
Tipp
Ha szeretnénk még különlegesebbé tenni, szórhatunk a pogácsák tetejére reszelt sajtot vagy köménymagot. A pogácsák a legfinomabbak frissen, de légmentesen záródó dobozban pár napig is eltarthatók.