Elkészítése
Tészta elkészítése
A langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a burgonyapelyhet (ha használunk), a szódavizet, az olajat, a sót és a maradék cukrot, majd a felfuttatott élesztővel együtt sima, rugalmas tésztát dagasztunk. Ha túl nehezen állna össze, kevés vízzel lazíthatjuk. A kidagasztott tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
Formázás
A megkelt tésztát 16 egyenlő részre vágjuk, és gombócokat formázunk belőlük. Letakarva további 15 percig pihentetjük. Ezután egyesével oválisra nyújtjuk a gombócokat, majd az ovális felső részét öt helyen, legyezőszerűen bevágjuk. Az alsó részre kevés puha vajat kenünk, majd onnan indulva feltekerjük. A bevágott rész így a kifli tetejére kerül.
Kelesztés és sütés
A megformázott kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és ismét 30–40 percig pihentetjük. Ezután a tojássárgájával óvatosan lekenjük őket, ügyelve arra, hogy csak a bevágott részt érje a tojás, így sülés közben szépen elkülönül a külső és belső tészta színe. Előmelegített sütőben, 210 °C-on 15–20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tipp
A kifliket megszórhatjuk szezámmaggal vagy mákkal is, így még mutatósabbak és ízesebbek lesznek. Frissen a legfinomabbak, de lefagyasztva is jól tárolhatók, így mindig elővehetünk belőle egy adagot, ha friss péksüteményre vágyunk.
