Elkészítése
Mivel kelt tésztából készítjük, ezért a hozzávalók és a gyúrótábla legyenek szobahőmérsékletűek. A langyos tejben egy kevés cukorral elkeverjük az élesztőt, majd felfuttatjuk. Közben a lisztet elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk a zsírral vagy margarinnal, hozzáadjuk az egyik tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt, majd az egészet összegyúrjuk. A lisztezett táblán a tésztát vastagabbra nyújtjuk, majd három részre összehajtjuk. Letakarjuk egy tállal, és 30 percig pihentetjük.
Ezután újra kinyújtjuk, ismét összehajtjuk, és ismét 30 percig pihentetjük. Ezt a folyamatot összesen háromszor végezzük el. Érdemes hajtogatni és pihentetni, mert így a perec rendkívül puha és ízletes lesz.
Amíg a tészta pihen, kenjük ki vékonyan zsiradékkal a tepsiket, és szórjuk meg őket liszttel, majd melegítsük elő a sütőt. Verjük fel a másik tojást, amivel a perecek tetejét kenjük meg, és ha sajtot szeretnénk rátenni, reszeljük le. Ha letelt a pihenési idő, a tésztát körülbelül 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd lisztbe mártott perecszaggatóval kiszaggatjuk. Helyezzük őket nem túl szorosan egymás mellé. A tetejüket kenjük meg a tojással, majd szórjunk rá reszelt sajtot, köménymagot vagy szezámmagot.
A sütés módja fontos: az előmelegített sütőbe tesszük a pereceket, és amíg kissé megemelkednek, nagyobb lángon sütjük, majd csökkentjük a hőmérsékletet. Kicsit időigényes, de a végeredmény igazán megéri.
Ugyanezzel a tésztával pogácsát is készíthetünk, de ebben az esetben a tésztát vastagabbra, körülbelül 2-2,5 cm-re nyújtsuk.

