Elkészítése
Tészta elkészítése
A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba. Az élesztőt 1 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk, majd a liszt közepébe öntjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, a vizet, a tejszínt, a sót, az olívaolajat és a tojás felét. A tésztát robotgép dagasztóspiráljával vagy kézzel addig dolgozzuk, amíg hólyagos, fényes állagot nem kapunk. Letakarva fél órán át kelesztjük.
Pizzakrém elkészítése
Az apróra reszelt hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd sóval és borssal ízesítjük. Felöntjük a paradicsompürével, és pár perc alatt összeforraljuk. Olaszos fűszerekkel tovább gazdagíthatjuk. Hagyjuk kihűlni.
Kiflik formázása és töltése
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, két cipóra osztjuk, majd kör alakúra nyújtjuk. Mindkét kört 12 cikkre vágjuk. A háromszögeket megkenjük egy kevés pizzakrémmel, majd sonkát, sajtot vagy más tölteléket (kukorica, gomba, ki mit szeret) teszünk rá. A cikkeket feltekerjük, kifli formára alakítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
A kifliket további 20 percig pihentetjük, majd a félretett felvert tojással lekenjük a tetejüket. Megszórhatjuk reszelt sajttal, szezámmaggal, lenmaggal vagy köménnyel. Előmelegített sütőben, 190 fokon 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tipp
A pizzás kiflik frissen a legfinomabbak, de másnap is puhák maradnak. Ha szeretnénk, készíthetünk belőlük kisebb, falatnyi változatokat is, amelyek vendégvárónak különösen praktikusak.
