Elkészítése
Tészta:
A lisztet keverjük össze a sóval, majd morzsoljuk el benne a vajat. Adjuk hozzá a tojásokat és gyúrjuk egynemű tésztává. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük hűtőbe 1 órára.
Töltelék:
A karikázott póréhagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a kockára vágott bacont. Amikor a bacon kicsit pirulni kezd, keverjük bele a hámozott, feldarabolt főtt krumplit. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítsük, végül öntsük hozzá a tejszínt és forraljuk össze.
Formázás:
A pihentetett tésztát nyújtsuk ki és szaggassunk belőle egyforma köröket. A körök felére halmozzunk tölteléket, a széleit kenjük meg felvert tojással. Hajtsuk össze és a szélét csipkedjük össze, hogy jól záródjon. Sorakoztassuk a batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kenjük le a tetejüket felvert tojással.
Sütés:
A batyukat 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára körülbelül 30 perc alatt.
Tipp:
A tölteléket variálhatjuk reszelt sajttal vagy apróra vágott gombával is. Ha kisebb köröket szaggatunk, falatnyi batyukat kapunk, amelyek remek vendégváró falatkák lehetnek.
