Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rongyos sajtos kifli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 250 g mascarpone
  • 40 dkg sajt
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 8 dkg margarin
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 egész tojás a kenéshez
  • bors
  • só

Elkészítése

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben, majd beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót és elkezdjük összeállítani a tésztát. Amikor már kezd összeállni, akkor apránként beledagasztjuk a olvasztott margarint az olajjal és simára dolgozzuk, majd dagasztjuk a tésztát.

Akkor van kész, ha elválik a tészta a kezünktől és a tál oldalától.

Meglisztezzük a tetejét és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Amíg kel a tészta, addig lereszeljük a sajtotokat és kevés liszttel megszórjuk, összekeverjük, így nem tapad össze. A mascarponét kihabosítjuk és ízestjük sóval, borssal.

Ha megkelt a tészta, akkor kicsit átgyúrjuk, majd fél centi vastagra kinyújtjuk, lehetőleg téglalap alakúra. A tésztát megkenjük a mascarponés krémmel, majd pizzavágóval négyzetekre felvágjuk és minden négyzetet megszórunk vegyesen a reszelt sajttal.

Kifliket formázunk a négyzetekből és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejét megkenjük felvert tojással és 25-30 percig kelesztjük.

Ha megkelt, akkor ismét lekenjük tojással, hogy fényes és ropogós legyen, majd betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe 35 percre. Addig sütjük, amíg szép piros, ropogós nem lesz.

Sütés közben a sajt elolvad, kicsit kifolyik így úgy nézik, mintha rongyos lenne. Innen ered a neve.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/rongyos-sajtos-kifli/