Elkészítése
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 20 dkg gouda sajt (lereszelve)
- 1 db tojás
- 2 ek citromlé
- 2-3 ek tejföl
- 1 tk só
- 1 mk cayenne bors
Lekenéshez :
- 1 tojásfehérje
- 2-3 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze a sóval, és a cayenne borssal, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd adjuk hozzá a tojást, a citromlevet, és két evőkanál tejfölt.
Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (ha szükséges akkor apránként adjunk hozzá még tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)
Ezután nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra a tésztát, majd derelyevágóval (v. éles késsel) vágjuk fel ízlés szerint keskeny, és hosszú csíkokra.
Ezután kenjük le az előzőleg kissé felvert tojásfehérjével, majd reszeljük rá a sajtot. Végül helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 12-15 perc alatt szép pirosra, ropogósra.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd rögtön tálalhatjuk is.
Frissen kisütve nagyon finom, ropogós. Egyszerűen nem lehet abbahagyni……

