Elkészítése
Az élesztőt kevés langyos vízben felfuttatjuk.
A lisztben elkeverjük a sót és a rozspelyhet, majd hozzáadjuk a élesztőt és kis adagokban további langyos vizet hozzáöntögetve szép sima, puha tésztát készítünk gyúrunk, majd dagasztunk belőle.
Legalább 1 órát hagyjuk pihenni, kelni, majd lisztezett felületen még egyszer (kézzel) kissé átgyúrjuk és 3 egyenlő részre vágjuk.
Ezután a harmadokat a kezünkkel kissé lelapítjuk és hosszában feltekerve bagettet formázunk belőle.
Sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és legalább 18-20 percet tovább pihentetjük/kelesztjük. Ezalatt lekenjük fvízzel és megszórjuk a magvakkal vagy akár kissé meg is sózhatjuk.
A sütési idő 45-50 perc légkeveréssel 210 fokos sütőben.
Ha még forrón kevés vízzel megspricceljük/befújjuk, akkor felpuhul a héja, egyébként ropogós marad, ki hogyan szereti.
Jó étvágyat kívánok!

