Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rozspelyhes kenyerek recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók:

  • 1,2 kg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 bögre rozspehely
  • víz (kb 6-7 dl)

Tetejére:

  • lenmag
  • szezámmag
  • só

Elkészítése

Az élesztőt kevés langyos vízben felfuttatjuk.

A lisztben elkeverjük a sót és a rozspelyhet, majd hozzáadjuk a élesztőt és kis adagokban további langyos vizet hozzáöntögetve szép sima, puha tésztát készítünk gyúrunk, majd dagasztunk belőle.

Legalább 1 órát hagyjuk pihenni, kelni, majd lisztezett felületen még egyszer (kézzel) kissé átgyúrjuk és 3 egyenlő részre vágjuk.

Ezután a harmadokat a kezünkkel kissé lelapítjuk és hosszában feltekerve bagettet formázunk belőle.

Sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és legalább 18-20 percet tovább pihentetjük/kelesztjük. Ezalatt lekenjük fvízzel és megszórjuk a magvakkal vagy akár kissé meg is sózhatjuk.

A sütési idő 45-50 perc légkeveréssel 210 fokos sütőben.

Ha még forrón kevés vízzel megspricceljük/befújjuk, akkor felpuhul a héja, egyébként ropogós marad, ki hogyan szereti.

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/rozspelyhes-kenyerek/