Tészta
A bacont apró kockákra vágjuk, serpenyőben kisütjük, majd leszűrjük. A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojások sárgáját, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, a pirított bacont és kevés sót. Lágy, de jól gyúrható tésztát készítünk.
A tésztát letakarva 20 percig kelesztjük, átgyúrjuk, majd további 40 percig pihentetjük. Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, és éles késsel sűrűn bevagdossuk a tetejét.
Formázás és sütés
Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 10 percig pihentetjük, ezután felvert tojással megkenjük a tetejüket, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 30-35 percig sütjük, amíg szép színt kapnak.
Tipp
A tésztába tehetünk apróra vágott lilahagymát vagy újhagymát is, így még pikánsabb lesz. Ha szeretnénk, a tetejére szórhatunk szezámmagot vagy köménymagot is a sajt mellett.