Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sajtos-gombás quiche recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 325 g finomliszt
  • 230 g hideg margarin kockákra vágva
  • 4 evőkanál jeges víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só

Töltelék

  • 250 ml tej
  • 40 dkg csiperke gomba
  • 4 tojás
  • 1 evőkanál friss petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • csipet őrölt szerecsendió
  • 1 fej vöröshagyma
  • 100 g feta
  • 200 g sajt (edami)

Elkészítése

A tésztához a lisztet elkeverem a sóval, cukorral, majd elmorzsolom benne a hideg, felkockázott margarint és kanalanként hozzáadom a jeges vizet. Dagasztás közben érezni fogjuk, kell-e még hozzá egy kis víz, ha túl kemény, kanalanként még adhatunk hozzá.

A tésztát legalább 10 percig gyúrjuk a tálban, majd lisztezett deszkán alaposan átdolgozzuk, amíg teljesen sima tésztát nem kapunk. Ezután celofánba csomagolva 1 órára fagyasztóba tesszük.

A töltelékhez a vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, majd olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a szeletelt gombát és fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a tojásokat, a tejet, a reszelt edamit, a morzsolt fetát és a pici vízben feloldott keményítőt.

A tésztát kivesszük a fagyóból és lisztezett deszkán, folyamatosan gyúrva piteforma nagyságú (24 cm) kört nyújtunk belőle. Ezután a piteformát kivajazzuk, kilisztezzük, beleegyengetjük a tésztát, szélén átszaladunk egy késsel és belül villával megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben 160 fokon kb 15 percig sütjük, majd beleöntjük a tölteléket és kb 30 percig sütjük tovább.

Szeletelés előtt fél órán át hűlni hagyjuk.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/sajtos-gombas-quiche/